Zamestnancov Daňového úradu Košice ohrozuje neznáma látka

14.03.2013 Košice

Bratislava 14. marca (TASR) - U 17 zamestnancov Daňového úradu Košice bol zistený nález kyseliny mravčej v moči. Na základe pocitov únavy a bolesti hlavy bolo vyšetrených 20 z celkového počtu 352 pracovníkov úradu. Podľa prezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho by mohol byť príčinou únik formaldehydu, ktorého zvýšené hodnoty už na pracovisku namerali v minulosti. "Zabezpečili sme okamžité vyšetrenie pre všetkých zamestnancov, ktoré sa začne zajtra," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Imrecze.

Žiadny zo zamestnancov nie je momentálne hospitalizovaný, hoci všetci pracovníci administratívnej sekcie úradu ostanú doma dnes i v piatok (15.3.). V piatok sa uskutoční meranie Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré má odhaliť, akými látkami boli pracovníci vystavení. "Takisto ministerka zdravotníctva poskytla súčinnosť z hygieny," podotkol Imrecze, ktorý sa o situácii dozvedel v stredu ráno (13.3.).

Ako dodal, Finančné riaditeľstvo SR urobilo všetko pre to, aby funkcie daňového úradu a predovšetkým klientska zóna ostala zachovaná, nakoľko koniec marca je pre daňovú správu kritickým obdobím vzhľadom na podávanie daňových priznaní. "Zabezpečili sme aj to, aby podnikatelia mohli svoje priznania podávať aj dnes, aj zajtra," zdôraznil Imrecze. Situáciu chce však riešiť tak, aby zdravie všetkých zamestnancov nebolo ohrozené. Príčinu problému sa zatiaľ nepodarilo zistiť a mali by ju vypátrať piatkové merania.

Ako upozornil premiér Robert Fico, ide o budovu, ktorú FR prenajal bývalý okresný predseda SDKÚ-DS Ondrej Ščurka. Pokiaľ sa preukáže, že budova ohrozuje zdravie tamojších pracovníkov, pôjde podľa Fica o škandál práve tejto opozičnej strany. Najprv je však potrebné urobiť potrebné merania a vyriešiť otázku, kde budú pracovať zamestnanci daňového úradu, ak sa podozrenia potvrdia. "Ja som hovoril dnes s prezidentom Finančnej správy. Bude musieť nájsť alternatívu, kde umiestni okolo 300 ľudí, ktorí budú schopní prijímať daňové priznania," povedal pre TASR Fico.
 

Vyberte región